torsdag 24. februar 2011

NOMA! København

Noma!
Et fantastisk besøk i helgen hos dem som er blitt kåret til verdens beste restaurant!
Rene Redzepi `s matfilosofi er et eventyr i seg selv.
Kompromistløst Nordisk til fingerspissene.
Kun råvarer man finner i sesongen i Norden havner på hans kjøkken.
Han ønsker at vi skal kjenne smaken av naturen der maten er høstet.
Det gjør man virkelig!
Dette er en anderledes opplevelse fra man kommer inn i retauranten og til reisen gjennom alle smakene  er slutt mange timer senere! 

Vi blir møtt i døren av vennlige ansikter som er mange nok til å ta imot hver og en sin jakke uten at noen venter.
Bordet like ved kjøkkenet er reservet til oss.
Et perfekt bord til oss(og vi fikk det nok av taktiske grunner) men for andre vil jeg tro det føltes som midt i en rundkjøring:)
Den australske hovmesteren med fartstid fra Bergen, røpet straks at han visste vi var mat mennesker.
Vi valgte oss en nydelig Blanc de Blanc Champagne og lot kvelden begynne:
Malt flatbrød og einebær
Første smakebit ut er flattbrødet av malt og einer som henger i bord dekorasjonen, skikkelig sprøtt!
 Mose
Sjelden har jeg smakt smaken av Nordisk natur mer bokstavelig enn dette! Det smakte: mose...
 Lær og syltede roseblader
Et underlig bekjenntskap, men syrlig og godt med de syltede rosebladene
 Fritert vårløk
Latter rundt bordet da de hele vårløker ble presentert på et fat.Enden er dampet 2 cm opp på stilken og så er røttene fritert. Vi slapp unna med å bite av 2 cm:)
 Kakeboks med:
 Kjeks med røkt spekk og solbær
En god sprø kjeks med syrlig smak av frysetørket tyttebærpulver og salt spekk.
 Rugbrød,kyllingskinn,steinbitrogn og røkt ost
Smakte sprøtt og godt,saftig og med et hint av dill.
Syltede og røykte vaktelegg.
Inne i dette porselens egget ligger små syltede vaktelegg på en halmseng fylt med røyk.
En nydelig liten munnfull:)
Reddiker, jord og urter
Her følger den berømte retten med jord og sand! Fine sprø reddiker med bladene på i kremost, jord og sand;) Knaser godt mellom tennene og ser akkurat ut som ekte vare;)
Vær så god!

Munker fylt med agurk og brissling
Denne var fin! Luktet himmelsk hver gang den ble bært forbi til de andre gjestene også!
Myk salt og syrlig! Bra!!
Toast,urter,røkt torskerogn og vinagrette.
En fantastisk lekker liten sak! Utrolig sprø og fin, nydelige ferske urter.
Og hold deg fast! Først nå begynner vår 12 retters meny!
 Surdeigsbrød
Saftig surdeigsbrød pakket i filt. Servert med svinefett og geitesmør. Smøret med salt på toppen var definitivt best;)
Brødet ble på mystisk vis fylt på hele kvelden uten at vi la merke til det. Godt gjort!
 Purreløk og tang gele.
Nydelige møre purreløkbiter. Halvparten av "purren" er tynnskåren eple!
Kraftig og tydelig tanggele og pepperrot krem
 Mahogny Østers og agurk
Et besynderlig skjell med smak av sjø. Masse smak av agurk i tilbehøret.
 Knivskjell
Spennede rett med knivskjell på kanten av tallerken rullet i persillegele.
Servert med en smakfull pepper rot snø.Servitørene heller på dillolje og kraften fra skjellene.Mmm..
 Kastanjer og Løyrom.Spirer og Walnøtter.
Tynnskårne sprø kastanjeskiver med en nydelig saus på løyrom.
Walnøtter og spirer drysset over. Knasende sprøtt og godt!
 Østers og Havet
En fantastisk stort og fast skjell dampet i en stor gryte fyllt med steiner og skjell fra stranden.
Utrolig god østers!!Nydelige dufter fra havet når du løfter av skallet på østersen.
 Karamelisert løk og druemost
En fint utseende rett det løken var fyllt med sagogryn. Denne retten ga meg ingen menig.
 Selleri og svart trøffel. Søl.
Hmm..En stekt selleri, litt smakløs.Mild trøffel og sølesaus..Denne må jeg tenke litt på!

 Syltede grønnsaker og kalvemarg
En utrolig lekker rett! Nydelige tynnskårne grønnsaker og mild fløyelsmyk marg.
Servitørene helte på en kraftig sjysaus som jeg skulle ønske jeg husket hva besto av;)
Reisdyrtunge med eple,malt og brunet smør
Kveldens eneste kjøttrett. Saftig, mild og rosa kalvetunge. Så mør at den smeltet på...tungen.Frisk og godt med eple til. Sprø falske eplekjerner,laget av malt strødd over.Masse grønne urter.
Kun en gang gjennom måltidet fikk vi kniv.Skikkelig kniv!
Alle andre rettter ble spist med gaffel og skje!
 Pæretre!
En god sprø pære strødd med små urteblader, deriblant lyngblomst og dill. Dette smakte godt!
Den enorme pæreisen på siden derimot,må jeg få forklaring på!
 Snømannen!
En artig liten snømann med blant annet marengs og tyttebær.
Armene er fritert hylleblomst.
 Øllebrød og skyr
Kalte frem barndomsminner hos noen. Gode smaker og en fin avsluttning.
 Veldig glade og førnøyde jenter!
Noen detaljer i menyen er desverre glemt! Vi to matfrikene rundt bordet som alltid noterer flittig, gjorde på forhånd avtale om at denne kvelden skulle ingen notatblokk på bordet. Kvelden skulle bare nytes og oppleves!
Servitørene og kokkene gjorde en fantastisk jobb.
For hver rett som ble bært ut var en ny kokk med å servere og presenterte samtidig retten sin.
Et utrolig høyt kunnskapsnivå hos samtlige. Alle kunne enhver detalj og de var proffe på en uformell måte. I en fullsatt spisesal med høyt tempo foregikk en elegant dans mellom alle som jobbet der.
De visste alle hvor de skulle være til enhver tid og komuniserte lydløst med hverandre og fikk alt til å fungere perfekt! Det var fasinerende å følge med på elegansen!

Her følger vinene vi fikk og som i nesten alle kombinasjoner satt perfekt!
2009 vin de Table
Alexandre Jouvaux
Uchizy, Macon.

2009 Bourgogne Aligotte
Alice et Olivier de Mjoor
Chitry

2008 In der Wand
Weingut Pichler -krutzler
Wachau

2007 Pamhogna weiss
Andert
Burgenland

2005 Rose de Riceys
Olivier Horiot
Champagne

2006 Barolo
Aldo Conterno
Monforte

2009 Vorn Horn Spatlese
Rita&Rudolf Trossen
Mosel

2005 Coteaux du `l Aubance Grandpierre
Domaine Bablut
Loire



 Marg med karamell.
Margbein fyllt med seig og god karamell.
Da vi var klar for kaffe flyttet vi oss ut i baren.
Her fulgte selvsagt også noen godbiter.
 Potetchips med sjokolade
Jepp, det smakte dette også!
Skumboller i en bøtte!
Nydelige syrlige skumboller! Nydelig! Takk, nå er jeg forsynt!

En hyggelig ung dansk servitør, Kasper, sørget for at avsluttningen på kvelden ble veldig bra.
Han svarte villig vekk på alle våre rare spørsmål, og var klart stolt over arbeidsplassen sin.

Et spennende restaurantbesøk, kanskje for spesielt intreserte?
En fantastisk godt utført fagarbeid, av mennesker som helt tydelig er stolt over faget sitt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar