tirsdag 11. oktober 2011

Winemakers Dinner hos Klosteret mat og vin

Gjesteblogger!
For første gang har jeg invitert en gjesteblogger!

Vi inviterte til Winemakers dinner med Tibeault Huber på Klosteret.
Våre vinkvelder samler en ivrig skare vinelskere når vi er så heldig å få flotte vinmakere på besøk.
Det er blitt en fin tradisjon, og denne gangen var det kjekt å få noen til å skrive om hva vi driver med!
Joachim Hollekim ble invitert og møtte ivrig opp for å skrive om mat og drikke:

Winemaker’s dinner på Klosteret

Onsdag 5. oktober 2011
Det var med store forventninger jeg satte kursen mot Klosteret Mat & Vinhus forrige onsdag. Jeg var invitert på Winemaker’s Dinner med Burgund produsenten Domaine Huber- Verdereau og både menyen og vinene virket veldig lovende.  Middager som dette gir en unik mulighet til å komme tett innpå vinprodusenten, høre hans eller hennes visjoner for vinene sine og drikke dem i kombinasjon med mat spesielt tilpasset vinen.
Jeg kom, fikk et glass med en utmerket Chardonnay og fikk hilse på Thiébalt Huber, en hyggelig og jovial franskmann.  En dypt entusiastisk mann som fortalte om sitt kompromissløse syn på kvalitet og det å drive biodynamisk vinproduksjon.

Lokalet fylte seg opp med forventingsfulle mennesker, og vi gikk til bords. Ingvild presenterte menyen og Hubert presenterte seg selv og vingården sin. Så var det endelig tid før første rett!
 Grillet sjøkreps på linse og bønnesalat med eple og karrysmør
Bourgogne Pre aux Dames 2009

En nydelig rett, og den harmonerte veldig fint med eikepreget i vinen. Sjøkreps er en av mine favorittskalldyr, og mellom meg og deg så foretrekker jeg det fremfor hummer.

Ovnsbakt torsk på aspargesbønner og spinat samt rødvinsaus
Bourgogne Pinot Noir 2009


Etterpå var det tid for fisk, nærmere bestemt torsk. Nå fikk vi rødvin i glasset, en Pinot Noir fra 2009. Rødvin til torsk er noe som flere og flere får øynene opp for, og det var et flott syn som kom på bordet!

Torsken var nydelig, ja, perfekt tilberedt. Rødvinssausen harmonerte veldig fint med vinen, og det hele var en rett preget av harmoni og fullendthet.
 
Portvinsglasert kalvebrissel med ristede kantareller og sjysaus med urter
Pommard 2008

Nå kom det en liten mellomrett for å rense ganen i overgangen fra fisk til kjøtt. Vi fikk selvfølgelig en ny vin også til denne retten, en Pommard 2008. Pommard er en kommune i Burgund, vinen inneholder derfor kun druer fra Pommard. En kraftigere vin enn den forrige, ja nesten uvanlig kraftig til Burgund å være. Nydelig var den iallfall!

Kalvebrissel er en delikatesse som vi bruker alt for lite av her i landet! Denne brisselen var perfekt stekt og for første gang denne kvelden merket jeg virkelig at det var blitt høst. Brissel og kantareller var en ny opplevelse for meg og definitivt et hyggelig bekjentskap.

Så fulgte andre hovedretten, og i tråd med det høstlige preget på menyen fikk vi reinsdyr fra Jotunheimen. Vi fikk også ny vin i glasset, en Volnay 1er Cru Les Fremiets. Denne vinen kommer fra en enkelt vinmark og det uvanlig tunge preget på det som er ofte litt lettere viner var med også her. Jeg hadde vært spent på hvordan en vin fra burgund, som ikke akkurat er kjent som viltviner, skulle harmonere med reinsdyr og nå fikk jeg altså svaret.
Reinsdyr fra Jotunheimen  med gåselever og syrlig blåbærsaus
Volnay 1er cru Les Fremiets 2007
Reinsdyret var mørt som smør og gikk fantastisk godt med vinen. Blåbærsaus var en spennende nyvinning som jeg ikke har smakt før, men som jo egentlig hører perfekt sammen med reinsdyr. Selv om jeg syntes gåseleveren passet godt sammen med de andre ingrediensene passet den på sett og vis ikke helt sammen med reinsdyr og blåbær, det kortreiste og norske preget på retten forsvant litt.

Måltidet nærmet seg nå dessverre slutten, men desserten gjensto. Til den fikk vi Pommard 1er Cru Les Bertins, vin fra en mark Thiébalt sin bestefar plantet i 1954.
Epoisses med glasserte valnøtter og plommekompott
Pommard 1er cru Les Bertins
Epoisses er jo en ost fra nettopp Burgund og det var derfor ingen overraskelse at den gikk svært godt sammen med vinen. Som en kuriositet kan jeg jo nevne at det på grunn av den sterke odøren fra denne osten ikke er tillatt å ha med Epoisses på offentlig transport i Frankrike!

Med det var måltidet over og for meg gjenstod det bare å takke Thiébalt for vinen og Ingvild for maten. Det var en svært hyggelig kveld, med god mat og vin. Jeg kommer gjerne igjen!

Joachim Hollekim

P.S: Jeg var så heldig at Ingvild spanderte mot at jeg tok bilder og skrev min mening om maten.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar