torsdag 15. september 2011

På mattur i Amsterdam

En times taxitur utenfor Amsterdam finner du Koppert Cress.
I deres store gartnerier produserer de minigrønnsaker med konsentrert smak.
Tanken bak produktet er å samle den konkrete smaken de er på jakt etter i denne lille spiren.
Noen få blad av rette sorten spire tilfører retten masse smak.
http://www.koppertcress.com/
Det smaker virkelig! Et lite broccolli blad er stappfullt av broccolismak med en touch av rettich. En limespire har flere nyanser av sitrus og anis som kommer frem når du tygger på det. Østersblader er rett og slett en østers for pyser;) En klar smak av østers uten østersens konsistens som noen kanskje ikke synes er så stas! Med ettersmak av agurk er den et fint følge til alle typer sjømat.
En spire er laget med tanke på lukten du får om du sparker i vått løv om høsten. Blandet med skogsopp passer det som hånd i hanske!

Vi kunne selvsagt ikke kjøre en helt vanlig taxi tilbake til Amsterdam;)
En lang limousin og en muggen sjåfør, gøy likevel!
Etter en lang limousin tur var det på tide med litt lunsj!
Det var mildt sagt drittvær ute og alle var klar for en pause.
De to flinke kokkene valgte seg en hjemmelaget tomatsuppe, og den var slett ikke værst!
De to andre matvrakene konstanterte at de hadde valgt feil lunsj sted og mulket høylytt over det!
En knusktørr toast ble sutret litt over før vi fant ut at jakten på et bedre sted var på sin plass;)
I Haarlemmerstraat fant vi to flotte spesialbutikker.
Caulils er en sjarmerende pitteliten fetevare med spekemat, vin, oster og et lite prøvekjøkken på loftet. www.caulils.com
En svært hyggelig mann kunne fortelle masse om produktene sine og var virkelig en kunnskapsrik og imøtekommende mann. Kjekt å treffe slike hyggelige matmennesker som ikke er snobbete!
http://www.caulils.com/
Vi kjøpte"Gerookte Amsterdamse Osserworst" som er en veldig myk og porøs røkt okse pølse, en av hans spesialiteter fra Amsterdam.
To store stykker ost fant selvsagt også veien i vesken min!
Remeker Jersey Boerenkaas er en spesialitet på melk fra Jersey kyr.
Den unge varianten var lagret i 9 mnd og var nesten myk som smør, med en fyldig smak.
Lagret i 15 mnd fikk osten nermest parmesanpreg selv om den bevarte mykheten sin. Godt!!
Bare et steinkast lengre nede i samme gaten ligger olivenolje himmelen!
Dersom du kan litt, og ønsker å lære mer om olivenolje, er du kommet rett!
Meeuwig er en liten perle! www.meeuwig.nl
Damen bak disken kan alt om olivenoljer. Her får du forklart produksjonsmetoder og forskjellene på alle oljene på en fantastisk måte. Vi får smake på det vi vil og finner våre favoritter.
Denne butikken selger olivenolje til nesten alle restaurantene i Amsterdam
og ellers rundt i hele Nederland!
De importerer olivenoljer fra små kvalitets produsenter og selger den fra små ståltanker.
Dette er den beste måten å oppbevare oljen på og det er og en fin måte å kunne kjøpe olje fra små produsenter som ikke har egne tappeanlegg.
Vi får tappet de forskjellige oljene som vi vil ha på små fine flasker med helletuter.
Merkelapper blir satt på og dato for tappingen settes på.
Olivenolje er ferskvare og det er bare å gå hjem å bruke den;)
Tønne på tønne med forskjellige oljer! Her kan alle fine noe de liker!
Vi vandret videre på vår vei og kom over denne fine lille bistroen.

Haarlemmerstraat 9
1013 EH Amsterdam
020 400 32 10

Flotte lokaler og mange fine detaljer som vinkorker på veggene og ender på vinkasser i front av baren.
Her var lunsjen difinitivt bedre en første forsøk.
Jeg måtte likevel le av Gynthers tartar!
En virkelig voksen tartar med en hel reddik på toppen og to små speilegg!!
Etter enda en liten russletur i regnet var det godt med skogsbæris og cappuchino før kveldens middag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar